Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Švédsko | Švýcarsko | USA
spolujízda
czskpldeen
Vítejte :)
Uživatel: Heslo:
Pamatovat:
Zaregistrovat! | Heslo?
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Jaký je život v Berlíně?  (Přečteno 139780 krát)
pajonel-ka



Karma: 1
Příspěvků: 5



« : Leden 20, 2010, 11:53:35 am »

Ahoj všem  Úsměv

no nevím jak bych začala tak.....žiju v ČR, ale nelíbí se mi tu a tak bych chtěla v budoucnu zkusit bydlet v Německu, láká mě hlavně Berlín a Mnichov. No a co myslíte vy je lepší Berlín nebo Mnichov? Ale nemám tam žádné příbuzné( o to to bude težší) a že bych tam měla kamarády no to bych ani moc neřekla i když nějaké znám přes internet. A na eBay sem se tak trochu seznámila s jednou paní co tam žije už hodně let, ale do 15 bydlela tady v česku. Ale ta mi zatím moc informací neposkytla ale nabídla mi, že by mi pomohla. A tak bych se vás chtěla zeptata jaké to tam je, jaký je tam život a všechno. Hodně lidí ríká, že Němci jsou mnohem milejší, ochotnější a tak. No zatím si jen sbírám informace, protože ještě studuji a ještě tak 2-3 roky asi budu a navíc moje němčina je zatím hodne začátečnická a s angličtinou( i když u te mám taky co zlepšovat) tam zas moc nepochodim si myslim. No třeba za těch pár let najdu někoho s podobnými plány a bude to lepší. Taky sem si četla nějaké informace o Au-pair, ale nevím jestli to bych to zvládla. Je sice pár rodin, které jsou česko-německé, ale i tak těch asi moc není. Ve škole máme možnost měsíc brigádně pracovat v Hamburgu tak možná v červenci tam pojedu pokud to vyjde.

Za jakékoli informace o životě atd. předem děkuji.

Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #1 : Leden 21, 2010, 06:17:31 pm »

Ahoj pajonel-ko! Mrknutí

Máš podobné plány jako já. Chtěl bych se odstěhovat do Německa přibližně za 2 roky. Berlin mě láká taky. Je to moc pěkný město. Ikdyž v Německu jich je nespočet. Já to mám trochu zamotaný. Mám převážně většinu rodiny v Německu, ale roztroušenou všude možně. V Německu jsem vyrůstal do 7 let a po rozpadu komunismu se rodiče vrátili zpět, ptž mamka je češka a táta ji chtěl vyhovět. Sice je to smůla, ale přidělali mi tak problémy, teď se zase budu plácat zpět. Určitě ti poskytnu nějaké informace, když budeš chtít, zajímám se o toto téma docela dost, takže toho docela dost vím, ale hodně toho ještě zchází. Můžeme si takhle informačně vypomoci.  Mrknutí
Zaznamenáno
pajonel-ka



Karma: 1
Příspěvků: 5



« Odpověď #2 : Leden 21, 2010, 11:50:52 pm »

Ahoj Bushido01  Úsměv

alespoň máš výhodu, že už jsi tam žil nějakou dobu a určitě umíš německy a to já právě ještě ne. Já si sice tak plánuju, ale kdo ví co bude za ty 2-3 roky že? A ani nevím co by mi na to řekli rodiče, my na tom totiž teď nejsme finančně moc dobře no a tak bych si na to všechno asi musela vydělat sama a to bude stát určitě hafo peněz. Nejlepší by bylo kdyby tady byl v okolí někdo s podobnými plány. Jedni sousedi maj rodinu v Rakousku a další v Německu, kdybych si s nima rozuměla lépe a kdyby oni by byly trochu jiné povahy taky by mi to pomohlo Smích:D ale bohužel akorát sem s nima pobyla týden ve Vídni to bylo super, pak sem tam byla ještě 1x ale se školou to bylo o ničem no a jen jednou v Drážďanech Nevím co si myslet/Nerozhodný taky krása ale jen 1 den.
A jsem si jistá, že mi to moje rodina ať už teta nebo rodiče budou vymluvat, protože tam pracovali oba mí strejdové a navíc patřím mezi ty málo výřečné a to je velkej problém, ale pracuju na tom Smích A ty studuješ nějakou školu nebo pracuješ smím-li to vědět?
No a jinak musim souhlasit, sice sem v Německu byla jen jednou, ale těch měst co bych chtěla navštívit je docela dost Úsměv
« Poslední změna: Leden 21, 2010, 11:53:36 pm od pajonel-ka » Zaznamenáno
David
Zakladatel

*

Karma: 45
Příspěvků: 2556


:)


WWW
« Odpověď #3 : Leden 22, 2010, 12:40:49 am »

Další možnost je začít třeba rok jako aupair nejlépe v místě kde by ses chtěla usadit, udělat si kurzy, něco si našetřit, najít si nějaké kamarády nebo třeba i kontakty na budoucí zaměstnavatele a pak začít studovat či pracovat.

Pokud budeš mít hotové studium a nebudeš umět najít přímo práci, tak můžeš zkusit najít praktikum, např. přes aiesec. Z počátku to nebude třeba tak placené, ale pár měsíců se to dá vydržet. Nejlépe do firmy která by ti to popř. pak prodloužila nebo by měla zájem tě vzít na stálo.

Jinak, v Mnichově a okolí žije podstatně víc Čechů než v Berlíně, vydělává se průměrně něco víc, ale jsou taky o to vyšší náklady.
Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #4 : Leden 22, 2010, 06:36:07 pm »

Ahoj Pajonel-ko!
Víš němčinu ovládám, ale spíš způsobem, že porozumím a odpovím, ale na slohové práce bych si netroufl. Škleb Jak říkám byl jsem v Německu do 7 let a ta slovní zásoba se poté rozvíjela pomaleji.  Potom jsem se ještě 2x zúčastnil půlročního studia na německé Grundschule a 2 roky jsem hrál v BRD fotbal to bylo vše. S rodinou se stýkám opravdu zřídka. Takže také budu muset určitě absolvovat nějaký německý kurz, abych mohl poté sehnat lepší zaměstnání. Budu to mít také těžké. Ono mít známé v tom městě kde bys chtěla žít je opravdu štěstí a málo komu se to podaří. Já také nepůjdu do BRD s mnoha penězi, prostě jen s tím aby mi to nějakou dobu vystačilo než najdu nějakou práci. Jo, jak jsi se zeptala co studuji, tak studuji Marketing a Managment v Chebu. A ty? Mimochodem do Drážďan jezdím docela často hlavně nakupovat, takže můžu také říct, že jsou hezké město. Ale hledám úplně stejně jako ty někoho s kým bych se mohl seznámit a ten by mi mohl třeba poradit. Německo je velké a já stále doufám, že se někdo takový najde. Víš ona většina lidí co už v Německu jsou, tak si spíš hledí svého a jen tak mezi sebe ostatní nepustí a jsou jim lhostejní. Jinak souhlasím s Davidem, platy se v BRD liší docela podstatně stačí srovnat platy v Bavorsku a třeba v Sachsen-Anhlat.
Zaznamenáno
Barbarela



Karma: 2
Příspěvků: 9



« Odpověď #5 : Leden 22, 2010, 10:44:36 pm »

Ahojte vy, kdo se chcete vydat studovat, žít a nebo pracovat do Berlína. Pokud vám ještě zbývá několik let, než dokončíte studia v ČR a cítíte nějaké nedostatky ve znalostech němčiny, tak se do toho opřete. Pokud už máte zmáknutou angličtinu, tak ta vám tady jistě taky bude dobrá (záleží ovšem, v jakých kruzích se budete pohybovat- ne všichni Němci ovládají dobře angličtinu). S přátelstvím ze strany Němců/Němek je to různé, každopádně si ale nedovolí žádný prodavač/ka na vás házet ksichty, jako byste mu/jí vyvraždili celou rodinu- naopak prodavačky/či jsou zde celkem přátelští, pozdraví vás a dokonce se na vás i usmějí. Ten úsměv si nevysvětlujte jako flirt, oni to tady fakt dělají normálně a bez přinucení Mrknutí Jo a prodavačky tu narozdíl od těch českých nenosí kníry pod nosem a používají deodoranty, takže nemusíte prchat od kasy, když platíte, aniž byste si zkontrolovali v klidu svůj účet. To je asi tak všechno, ale je to hodně silný poznatek, takže jsem se o něj nemohla nepodělit.. Páá a zlomte vaz! Mrknutí
« Poslední změna: Leden 22, 2010, 10:59:23 pm od Barbarela » Zaznamenáno
pajonel-ka



Karma: 1
Příspěvků: 5



« Odpověď #6 : Leden 23, 2010, 01:42:34 am »

Ahoj  Úsměv

No až budu končit se studiem tady v ČR a moje němčina bude ještě stále pokulhávat(což předpokládám) Smích tak se asi (jako aupair)budu snažit najít spíše tu česko-německou rodinu a možná mi pak i pomůžou s hledáním nějakého kurzu nebo tak…ale samozřejmě se budu muset spoléhat sama na sebe. A neznáte někoho kdo už s tím má nějaké zkušenosti?

Bushido01: No jo, ale kde si mám člověk našetřit, když nikde není žádná práce…teda spíš brigáda…tady něco najít to je fakt zázrak. Smích Doufám, že mi vyjde alespoň ta brigáda v Hamburgu a nasbírám nějaké zkušenosti ať už pracovní nebo jazykové. Marketing a Managment to jsem taky strašně chtěla, ale nakonec jsem se rozhodla, že budu pokračovat v oboru Smích chodila sem na SŠ Zemědělskou no a pak otevřeli VOŠ  v Opavě obor Regionální politika zemědělství a venkova…. je to stejná škola, stejní profesoři  takže pohoda akorát ten management nás učila špatná profesorka to na marketing to bylo už lepší Smích já bych totiž chtěla dělat s reklamou, ale nevím nevím no Smích Smích Jinak to máš super, já bych taky jezdila na nákupy jenže to mám hodně daleko. Jak vidím, tak máme opravdu podobné plány  Mrknutí sem ráda že nejsem jediná Smích a souhlasím je jen málo lidí, kteří by ochotně pomohli, poradili atd. To musí mít člověk hold štěstí.


A jinak jednou sem v Tescu tady v ČR Smích stála u pokladny a jak tam jsou takové ty “oddělovače nákupu“  tak já je tam někdy dávám a někdy ne…no a zrovna v ten den sem to tam dala a najednou ten pán za mnou: „ Nechápu co to tady máte za zlozvyk, to zboží se přece nepopere“ v tu chvíli mě hned napadlo, že to bude německý občan Smích:D „ U nás v Německu by se to nestalo, tam vám ten nákup málem nesou až do auta. No a kvůli toho, sem vždycky tak vytočenej, když tady jdu nakupovat“ ….. no pak sme prohodily ještě asi 3-4 věty Smích
No já byla v Německu nakupovat skoro před 2 lety takže už si moc nepamatuju jeké byly prodavačky ale ty české to je někdy fakt hrůza. A nejenom prodavačky, ale i spousta jiných lidí a to je taky jeden z důvodů proč bych se raději odstěhovala.
Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #7 : Leden 23, 2010, 09:51:42 am »

Ahoj! Mrknutí

Je pravda, že německé prodavačky mají větší úroveň než ty české, ale zase je rozdíl prodavaček např. z Berlína a třeba malého městečka. Sice prodavačka zřejmě používá deo, ale s tím knírem to tak dobré nebylo Škleb
 To jen tak pro upřesnění Mrknutí
Můj názor a zkušenost je taková, že přátelštější jsou ty z bývalého DDR než Wessis.
Zaznamenáno
Arthas
Host
« Odpověď #8 : Leden 23, 2010, 11:32:03 am »

Můj názor a zkušenost je taková, že přátelštější jsou ty z bývalého DDR než Wessis.

No nevím, přijde na to. Ty z východního Německa mají asi větší strach přijít o práci, protože je tam nezaměstnanost větší. Já rozdíly žádné nevidím, možná že na to tak nehledím, chci zboží a prodavačka mě nezajímá. Jinak lidé z bývalé NDR jsou vesměs příjemnější, žil jsem během studia 5 let v Drážďanech, tak to mohu trochu posoudit  Mrknutí
Zaznamenáno
Bushido01



Karma: 1
Příspěvků: 24



« Odpověď #9 : Leden 23, 2010, 07:47:26 pm »

Můj názor a zkušenost je taková, že přátelštější jsou ty z bývalého DDR než Wessis.

No nevím, přijde na to. Ty z východního Německa mají asi větší strach přijít o práci, protože je tam nezaměstnanost větší. Já rozdíly žádné nevidím, možná že na to tak nehledím, chci zboží a prodavačka mě nezajímá. Jinak lidé z bývalé NDR jsou vesměs příjemnější, žil jsem během studia 5 let v Drážďanech, tak to mohu trochu posoudit  Mrknutí

Jj s tím souhlasím, na východě je to s prací opravdu problematické, mluvil jsem nedávno se známým, který bydlí v SA a tam je to prý opravdu hrůza, njn kde v dnešní době, je snadníé nalézt práci
Zaznamenáno
Arthas
Host
« Odpověď #10 : Leden 26, 2010, 10:50:50 pm »

Pavle,
máš naprosto pravdu. Bylo by to dlouhé, můžeme si někdy popovídat. Já taky nekoušu  Mrknutí
Vláďa
Zaznamenáno
bornfleth.pavel
Pavel Bornfleth - Berlin, Lichtenberg



Karma: 3
Příspěvků: 6


Nekoušu:))


« Odpověď #11 : Leden 27, 2010, 10:40:29 am »

Ahoj Vlado, ..jo, docela bych o pokec stal:)) Muzeme se nekdy videt? Mam cas s tim vedlejsakem co delam vlastne kazdy den po poledni rekneme:)
Zaznamenáno
eri



Karma: 1
Příspěvků: 21


« Odpověď #12 : Leden 27, 2010, 11:13:05 am »

ahoj pavle,
vies,podla mna integracia stoji hlavne na moznosti pracovat a moznost pracovat zase len na tvojich znalostiach nemciny.myslim,ze tu druhu podmienku a schopnost ma kazdy v rukach. existuje straasne vela moznosti a kurzov,navyse,ked tu clovek zije a chce prezit,bez nemicny je to takmer nemozne...mozno to znie trochu nemilosrdne,ale inak sa to neda...niekedy ma nervuje take to somranie ludi,ze aky je ten berlin ci nemecko nemilosrdne ,tazke a zle pre nas cudzinocov.lahke to nie je,isto,ale ono asi ta predstava ze clovek sem pride a bez toho aby pohol prstom mu budu padat do lona pracovne ponuky a priatelia,je asi trosku divna..hlavne ak sa sam nesnazi aspon o to minimum,ktorym je rec...
ja som sem tiez prisla s velmi dobrymi znalostami anglictiny,tiez ako socialna pracovnicka a bolo mi pomerne skoro jasne,ze ak tu chcem v socialnej sfere,najst priatelov,integrovat sa,da sa to LEN ak viem rec. nemusim ti snad uvadzat priklady roznych mensin zijucich v castiach ako wedding ci kreuzberg, ktore tu ziju X rokov a po nemecky sa nevedia stale a takmer vobec dohovorit.
takze sa podla mna neda stazovat na nevludnost nemocv ci na cesky prizvuk.ten je a bude. ja osobne s tym nemam problem, prizvuk mi ostane,rodena nemka zo mna nikdy nebude,ale ide skor o to,co sa skryva za tym prizvukom...:)toz nestracaj chut a snaz sa dalej!:)lenina tu nescem citovat,ale to,ze ucit sa treba stale ma cosi do seba...
Zaznamenáno
Arthas
Host
« Odpověď #13 : Leden 27, 2010, 08:46:02 pm »

eri,
než jsem šel sem do Německa, tak jsem měl za sebou 7 let němčiny a 5 let studia na TU v Drážďanech. Bez znalostí němčiny bych sem vůbec nešel. Zažil jsem ten rozdíl, když se ucházíš o práci a mluvíš perfektně německy anebo vůbec. Na představovacím pohovoru tenkrát u firmy Schering tady v Berlíně (nyní Bayer Schering Pharma) by se se mnou tenkrát a dnes určitě taky bez perfektních znalostí němčiny nikdo nebavil. A dnes - jako rodilý jižní Moravák - kontroluji práci svých německých kolegů ... Takže všechno jde, když jsou splněny určité předpoklady. Co se přátel týče, tak až na dvě světlé výjimky taky žádné Čechy neznám, žiji v německém prostředí už od svých 19 ti let. A jak vidíte, tak jsem za tu dobu ještě česky ani moc nezapomněl. To totiž nejde, i když jsem podle papírů už dávno Němec, v mém těle bije české srdce a to se nikdy nezmění ... Takže - kdo má zájem si se mnou popovídat, zajít na vínko či provést jinou lotrovinu, tak ať se nestydí se ozvat.
Vláďa
Zaznamenáno
bornfleth.pavel
Pavel Bornfleth - Berlin, Lichtenberg



Karma: 3
Příspěvků: 6


Nekoušu:))


« Odpověď #14 : Leden 28, 2010, 02:20:42 pm »

pro: eri, ..no vzdyt ja taky nehazim nic za hlavu a vlastne sem zde uvedl spise realitu, kterou tu prochazim ja. Rekneme ze kazdy jiny clovek tu bude prozivat zase neco jineho, zalezi na tom jaky kdo je. Kuprikladu ted se hodlam prihlasit do dalsiho kurzu NJ, coz mi taky snad pomuze jeste vic nahoru a jeste bych rad opomenul jen to ze v tom co jsem tu jiz napsal stoji, ze Nemecky uz vlastne mluvim, ne jen to ze se dorozumim ale mluvim, i kdyz gramaticky obcas jeste prehanim ale jde to. Ani si snad nestezuju, jen me mrzi to ze stale nemam s kym zajit na kafe ci pivko a zacinam si myslet, ze je to snad tim ze jsem cizinec nebo co, protoze ty reakce lidi tak vsude mozne jsou zajimavy. Nejsem zrovbna intolerantni clovek, takze tim vic me to zarazi, protoze snaha tady z me strany ke komunikaci urcite je a odvaha snad jiste taky. Ani se ani moc nebojim, zajimat se o praci v jinem oboru nez ve kterem jsem vyuceny, ..protoze mi jde o praci predevsim a pak i a o nejaky standard, ktereho bych tu take rad dosahl, tim je mysleno spis to, ze nechci do duchodu uklizet v supermarketu:). Jo, ja verim ze se to poda a taky vim ze dva roky, co jsem tady v Berline jsou jako nic, takze mi samotnemu dochazi ze to chce jeste cas. To je mozna taky dobry pochopit, kdyz sem nekdo prijede a ceka ze se veci pohnou za 14 dni.  Mrknutí
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla spolujizdy | Kontakt | Odkazy | © Autostop.cz 1998-2024 | Spolujizda bez poplatků
Cestování spolujízdou do práce, školy, na akce či na dovolenou. Najděte si bez poplatků spolujezdce či řidiče.

Zahnarzt München