Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Švédsko | Švýcarsko | USA
spolujízda
czskpldeen
Vítejte :)
Uživatel: Heslo:
Pamatovat:
Zaregistrovat! | Heslo?
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: BAföG... Kdo ví něco nového?  (Přečteno 68294 krát)
bjetka
Host
« : Prosinec 20, 2011, 12:12:32 pm »

Takze, milankove, par mesicu jsem se koupala v bahne zdejsi byrokracie a od ledna mi bude chodit BAföG;) Nastesti jsem nedala na nektere vase univerzalni rady typu "cizinci nemaji narok"... Mrknutí
Napadlo me, ze by to mohlo jeste nekoho zajimat..

Pokud nesplnujete zadne z tech beznych kriterii (nemecke obcanstvi, nemecke pribuzenstvo, manzel/-ka, 2 odpracovane roky ve studovanem oboru pred zacatkem studia...), podminky jsou nasledujici: pravo na trvaly pobyt, tzn. mit v SRN 5 let nahlaseny pobyt. (paragrafem stoji sice vyslovne PRAVO, nevim jak to na Studentenwerku overuji, ja jsem si pro jistotu trvaly pobyt nahlasila. Naklady 8 e za papir. SRN nevyzaduje odhlaseni stavajiciho pobytu v EU, CR pravdepodobne ano, nicmene jsem to zatim neucinila.) Pojisteni muzete mit dal v CR.
Samozrejme musi byt splneny vseobecne platne podminky bez ohledu na narodnost. Pozor - narok na BAföG zanika po prekroceni regulerni studijni doby Mrknutí
« Poslední změna: Červenec 10, 2012, 10:29:27 pm od bjetka » Zaznamenáno
David
Zakladatel

*

Karma: 45
Příspěvků: 2556


:)


WWW
« Odpověď #1 : Prosinec 20, 2011, 06:27:35 pm »

Díky za zajímavé info. Koho by napadlo čekat 5 let se studiem Úsměv Každopádně, spousta studentů by toho mohla využít i během studia.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #2 : Prosinec 20, 2011, 07:42:48 pm »

Info prima - dekujeme. A ton se, prepokladam, casem jeste vytribi Mrknutí
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
KP



Karma: 1
Příspěvků: 25


Walking man


WWW
« Odpověď #3 : Prosinec 27, 2011, 01:59:46 pm »

dufam, ze si sa dobre informovala aj o splacani BAFöG-pozicky ... podla mojho nazoru je prave tato informacia najdolezitejsia pre ziadatelov - dostavat je pekna vec, ale to splacanie nemusi kazdemu vyhovovat ... http://www.bafoeg-rechner.de/FAQ/rueckzahlung.php  Mrknutí
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #4 : Leden 01, 2012, 11:30:14 pm »

Nikdo nemluvi o tom, ze by se jednalo o nejaky vladni dar Mrknutí Podle meho nazoru jsou podminky tehle pujcky jeste velice laskave. A kazdy normalni clovek se snad prvni informuje o podminkach, nez si nekde neco pujci, ne? Mimochodem, zkus se zeptat na nejakou studentskou pujcku v bance  Valím oči! Super!
Kdyz se to da zvladnout bez jakychkoliv dotaci, proc ne... ja jsem si tim prilepsila na posledni rok studia: psat diplomku a vydelavat pritom na zivobyti neni zadna prdel!
Zaznamenáno
KP



Karma: 1
Příspěvků: 25


Walking man


WWW
« Odpověď #5 : Leden 02, 2012, 10:32:40 pm »

poznam ten problem  Mrknutí , a poznam i viacerych, ktori to zvladli ... za mojich cias sa BAFöG bohuzial studentom z vychodnej Europy neudeloval ... ale na druhej strane, ja som typ, ktory sa nerad zavazuje pozickami akehokolvek druhu  Úsměv
Zaznamenáno
Sonne05



Karma: 1
Příspěvků: 15


« Odpověď #6 : Červenec 04, 2012, 07:10:10 pm »

Zdravím,

chtěla bych se zeptat ohledně Bafög. Vedení jedné školy v Sasku mi tvrdilo, že das neue Bafög dostanu i když jsem Češka a nikdy jsem v Německu nebydlela. No a navíc, že nemusím ani Euro vracet. Četla jsem spoustu papírů, ale všechno je to složitější němčinou. Mám v plánu se tomu ještě hodně věnovat, ale zajímalo by mě, zda někdo nemáte s "das neue Bafög" zkušenosti. Jestli může být takový rozdíl mezi Bafög a das neue Bafög, což mi tvrdí na této škole.

Když budete mít nějaké info či zkušenosti, tak budu moc ráda! Děkuji
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #7 : Červenec 05, 2012, 04:30:32 pm »

Aha... že by se opět něco měnilo? Že jsi Češka a v Německu jsi nikdy nežila, nemusí ještě tak moc znamenat. Nemají třeba tvoji rodiče německé občanství/nepracují v Německu...? Každopádně si dovoluji myslet, že některou z těch 4 podmínek pro státní příslušníky z EU splňovat musíš.
Pokud ses informovala na nějaké střední (závisí na typu školy), ze statusu "Schüler" (i tady asi existují vyjímky) bys nic vracet nemusela. Na VŠ určitě ano!
Konkrétně ti poradí úřad, na kterém si budeš podávat žádost.
Zaznamenáno
Sonne05



Karma: 1
Příspěvků: 15


« Odpověď #8 : Červenec 07, 2012, 04:22:46 pm »

Ahoj,

moc děkuji za odpověď. Moje rodiče nepracují a nežijí v Německu a ani to tak nikdy nebylo. Občanství mám normálně ČR. No ta škola, která mi tato info podala, nabízí studentům tříroční studium s praxemi, ale na konci se dělají "pouze" zkoušky na IHK, ale vysokoškolský titul pak studenti nemají. Tak myslíš/myslíte, že je možné, že při takovém typu studia se nemusí Bafög vracet?
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #9 : Červenec 09, 2012, 04:08:02 pm »

Zní to opravdu zvláštně. IHK myslíš Industrie- und Handelskammer? Budeš mít aspoň od ní nějakou certifikovanou a státně uznanou zkoušku? Není mně uplně jasné, jestli to studium je vlastně "Ausbildung" na nějakou "Kauffrau", což není studium v německém slova smyslu, nebo Fachhochschule, což by bylo docela s podivem, kdyby by ti po třech letech nemohli nebo nechtěli udělit nějaký titul... V takovém případě bych se informovala o smysluplnějších možnostech studia. Co se Bafögu týká, nikde jsem nic o nějakých zásadních změnách podmínek pro žadatele z EU nenašla (nic to neznamená!), což by spíš naznačovalo, že nárok nemáš. Na druhou stranu, pokud máš ukončené středoškolské vzdělání, tak bych tam také moc šance na Bafög ve formě čistě nevratného daru neviděla. (Nicméně kdybys vůbec jakékoliv právo na Bafög měla, je třeba si uvědomit, že i tak je to velice velkorysá "půjčka" Mrknutí )
Žádost nebude vyřizovat tvoje škola, ta ti maximálně orazítkuje jeden papír, informuj se přímo u instituce (Pravděpodovně Studentenwerk), u které potenciálně žádost budeš podávat!
Zaznamenáno
Sonne05



Karma: 1
Příspěvků: 15


« Odpověď #10 : Červenec 09, 2012, 04:35:40 pm »

Ahoj,

no tak podle informací, které jsou uvedené na stránkách, tak "Abschlüsse: Europa Management Assistent; Europasekretär/in, Geprüfte/r Fremdsprachenkorrespondent/in". Jo a studenti tam jdou normálně po maturitě. Já Tě/Vás tím nechci obtěžovat. Jen mě zaujal právě Tvůj příspěvek, kdy si o tom Bafögu psala. Na té škole mi tvrdili, že mi s tou žádostí kompletně pomohou. Vlastně oni mi dali ty papíry k žádosti a procházely jsme je spolu, zda je to vše OK. Navíc jsem se tam ptala a oni mi několikrát psali a dokonce to mají uvedené i v brožuře, že se neue Bafög vracet nemusí. Dokonce jsem se ptala nějakého studenta a bylo mi řečeno, že se to opravdu nevrací. Takže moc nevím, co si mám o tom myslet. V každém případě děkuji. Já budu přemýšlet ještě o jiných formách studia než o této škole. Hlavně ani nevím, jaké je s takovou školou uplatnění. I když je tam rok a půl praxe v cizině a v Německu, tak nevím, jak se dívají zaměstnavatelé na takové absolventy.
Zaznamenáno
bjetka
Host
« Odpověď #11 : Červenec 09, 2012, 08:15:45 pm »

Pokud ti škola nabízí pomoc, tak toho jen využij! Jestli ti tvrdí, že to jde, tak si tu žádost prostě podej.  Žádost nebude, jak už jsem psala, zpracovávat škola, ale pravá ruka státu - Amt für Ausbildungsförderung. Moje zkušenost v tomto ohledu je "co byrokrat, to jiný výklad", takže jsem si zvykla, nikomu nic nevěřit, než mám papír v ruce a hlavně peníze na účtu. Ale vyplácení, pokud by přece jen mělo nějaký zádrhel, se dá ukončit celkem rychle.
Pak nás eventuálně informuj, jak jsi dopadla. Pro mě je především novinka, že by nevyžadovali naplnění aspoň jedné z podmínek pro cizince z EU. To by teoreticky mohli teď rozdávat prachy skoro komukoliv, a to se nějak nekloubí s nedávno avizovaných šetřením na Bafögu. (?)

I když to s tvým původním dotazem nesouvisí: Doporočila bych ti informovat se včas o tom, na jakou školu vůbec jdeš. Podle toho, že tvoji potenciální spolužáci dostávají 100% nesplatný Bafög  i podle tituly, kterou uvádíš, se pravděpodobně nebude jednat o VŠ. Pro uplatnění v praxi atd. to časem samozřejmě nemusí být podstatné. Je otázka, jestli máš hlavně akademické ambice, nebo chceš nabýt hlavně praktické vzdělání. Jaké máš šance do budoucna, je otázka, kterou by ti měla zodpovědět především škola.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla spolujizdy | Kontakt | Odkazy | © Autostop.cz 1998-2024 | Spolujizda bez poplatků
Cestování spolujízdou do práce, školy, na akce či na dovolenou. Najděte si bez poplatků spolujezdce či řidiče.

Zahnarzt München