Krajane.cz - Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Švédsko | Švýcarsko | USA
spolujízda
czskpldeen
Vítejte :)
Uživatel: Heslo:
Pamatovat:
Zaregistrovat! | Heslo?
 
Stran: [1] 2   Dolů
 
Autor Téma: Skolska dochadzka - preskusavanie  (Přečteno 133992 krát)
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« : Květen 21, 2015, 05:00:25 pm »

Ospravedlnujem sa, ak to tu uz bolo preberane ale v rychlosti som nic nenasiel: jeden znamy co zije tu v D a ma male deti (cela rodina nemaju nemecke obcianstvo, ziju v D od r. 2008 ale prihlaseni su stale na SK) - ako sa to da aktualne riesit, aby deti nemuseli chodit na preskusavanie do skoly na SK kazdy rok?

Prosim vynechat diskusiu o tom, ci je to dobre alebo zle nechat ich preskusavat, to mna nezaujima a ten znamy to tu aj tak nebude citat, on chce len poradit, ci taka nejaka moznost existuje. Ako sa rozhodne, to uz je jeho vec. Dakujem teda vopred za odpovede k veci.
Zaznamenáno
ZuzanaH



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #1 : Květen 21, 2015, 06:54:07 pm »

Preskusavanie sa tyka trvaleho pobytu. Ak ho maju na Slovensku zruseny, povinnost im odpada. Nemusia to absolutne riesit.
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #2 : Květen 21, 2015, 07:06:34 pm »

Zuzana - dakujem za odpoved, ale ten zruseny nemaju, ak som to spravne pochopil. Takze vyvstava dalsia otazka - mozu si zrusit trvaly pobyt na SK, ak maju len slovenske obcianstvo?
Zaznamenáno
Hair



Karma: -158
Příspěvků: 741



« Odpověď #3 : Květen 21, 2015, 07:16:15 pm »

existuje instituce Ceska skola bez hranic, kam deti chodi vetsinou v sobotu. A skola ma myslim uz licenci na to, aby deti vyzkousela a dala jim vysvedceni... Jeslti to je plnohodnotna a uznavana nahrada bezne dochazky do skoly nevim..
http://www.csbh.cz/
Mozna existuje i neco takoveho pro slovenske deti?

Mona se zeptat tam, jeslti nemaji take partnerskou organizaci nebo zavolat na slovensky Botschaft nebo konzulat,, ti by mohli neco vedet nebo event poradit, jak se to resi...
Zaznamenáno
ZuzanaH



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #4 : Květen 21, 2015, 07:38:30 pm »

Samozrejme, ze ano. Bez problemov.
Zaznamenáno
pipapo



Karma: -60
Příspěvků: 130


« Odpověď #5 : Květen 21, 2015, 10:12:26 pm »

Rudo, trvaly pobyt nema s obcanstvim nic spolecneho, mohou ho zrusit bez problemu. Pokud znamy  ma male deti, tak zrejme nikdy do skoly na Slovensku nechodily, tak se naskyta uz prvni problem. Teoreticky je mozne(a zrejme i prakticky), ze ani neovladaji perfektne slovenstinu, jak je tedy potom chteji na Slovensku prezkouset? A kdo by je mel po nemecke skole ucit jeste slovenskou, kdyz to ho maji i tak vetsinou plne kecky, jak se rika, v te nemecke?
Kdysi jsem se o to zajimala, ale prislusne urady, vcetne ministerstva, skolskeho uradu atd. mi nebyly schopny podat odpoved, jak to vlastne probiha, vubec nemely Ahnung. Nakonec jeden urednik tvrdil, ze se tato povinnost stejne brzy zrusi. Buhvi, jak to vlastne je na Slovensku.Kazdopadne, pro klid duse, by je rodice meli odhlasit ze Slovenska.
Zaznamenáno
Hair



Karma: -158
Příspěvků: 741



« Odpověď #6 : Květen 22, 2015, 12:19:12 pm »

Tady je nejaka skolka-skola v Drazdanech, to kdyby deti/rodice chtely/i, aby deti zustaly se slovenstinou v kontaktu.

http://scholaludus.org/?nav=slowakischeschule&lang=cz

Mozna take budou vedet presneji, jak je to ted s navstevami skol v Nemecku a na Slovensku, protoze predpisy se meni porad a nekde jsem zaslechla, ze staci jet na rozdilove zkousky uz jen jednou treba i za dva, tri, ctyri roky - zalezi na dohode s reditelem kmenove skoly. Kmenovou skolu na Slovensku je mozne si vybrat podle sebe, nemusi byt podle trvaleho bydliste. Tzn. jak se s reditelem skoly clovek dohodne - rozdilove zkousky se tykaji jen gramatiky a pote vlastiveda, tedy trochu dejepisu, literatura, ale neni to nic, co by deti nezvladly.

V Bratislave, stejne jako v Praze je nemecka skola. Mozna by to bylo take reseni, prihlasit deti tam (pokud by se neodhlasovaly z trvaleho bydliste), protoze tam si urcite s takovymito pripady vedi take rady - plno deti migruje se svymi rodici sem a tam, takze to nejak museji resit.

http://www.deutscheschule.sk/sk/index-sk.html

Event reseni je take nejaka dobra zakladni skola s rozsirenou vyukou jazyku v Blave, vseobecne na jazykovkach jsou reditele vstricnejsi ke vsem zkouskam, protoze jim tam take chodi zahranicni deti nebo deti rodicu, kteri jezdi po svete.

Ale to vsechno je za predpokladu, pokud se nebudou odhlasovat z SK.

Jinak samozrejme odhlasit, i kdyz si neodpustim poznamku, ze to je skoda, protoze deti by mely za ne moc ztizenych podminek oboje vzdelani. Absolvovala jsem to s nasimi detmi take, celou devitiletku, takze s tim mam zkusenosti a neni to nic hrozneho. Posleze se to, ze jsou schopni pouzivat oba jazyky na spisovne urovni, zhodnodtilo v jejich dalsim uplatneni. Ale to je off topic, ja vim..  Mrknutí
« Poslední změna: Květen 22, 2015, 12:20:52 pm od Hair » Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #7 : Květen 23, 2015, 09:47:52 am »

hair - diky za odkazy, podal som dalej, nech s tym nalozi ako uzna za vhodne ;-)

iste, uznavam ze je fajn, ucit sa paralelne vsetko v slovencine/cestine ked to deti chcu a je na to cas. ja osobne si to pri pracovnom vytazeni mojom (striedat s manzelkou by som sa nemohol kedze nie je slovenka ;-) ale aj co sa tyka skoly deti neviem predstavit, ze by sme to stihali, aj kebyze ich dokazem motivovat k tomu. ja som rad ze zvladli v pohode gymnazium a mali aj cas na konicky a priatelov. neviem si dobre predstavit, ze by som napriklad po tom ako by som napriklad detom (najprv jednemu potom druhemu) pomahal s ulohami, vysvetloval matiku a fyziku a basnicku v nemcine a preskusaval z anglictiny a latiny vecer este vyhlasil ok tak a teraz to iste co ste mali vo fyzike a zemepise preberieme este po slovensky ... to ani nehovorim o casovom faktore kedze kazde z deti malo pocas tyzdna v inom termine nejake aktivity v skole, sporty, treningy, cez vikend sutaze, zapasy, narodeniny priatelov atd.
to uz nehovorim o pracovnom vytazeni manzelky, ktora sa este sama musela popri praci vzdelavat, robit si atestacie a specializacie takze som bol rad, ze obcas vobec doma fungovala ;-) takze osobne to vidim neralne a asi aj u vacsiny ludi co pridu z SK napr. a prakticky nevedia po nemecky, ti budu radi ze im deti ako tak zvladnu vobec nejaku nemecku skolu a mozu ist robit nejaky "Ausbildung" a nie ze aby sa este ucili aj slovensku literaturu a fyzikalne poucky v slovencine ;-)

ale pokial sa to da zorganizovat a stihat tak jasne, ze je to dobre

Zaznamenáno
jirike
Host
« Odpověď #8 : Květen 23, 2015, 04:13:24 pm »

Rudo to se netyka fyziky ve Slovenštině.

Koukal jsem na tu českou školu a tam se jedna o češtinu,  českou literaturu, česke dějiny - český dějepis a český zeměpis...

Jinak s Tebou ale Rudo souhlasím.
To je nerealne, stejne jako kazda sobota v České škole bez hranic v Mnichove.

Zajima me ale neco jineho, co jsem nenašel.
Konkrétní zákon (nařízení nebo norma) ktera neco takoveho uklada (nařizuje)

Neni to uz davno minulost ??

Nevi někdo ? Kde se neco takového pise ?


Zaznamenáno
jahoda2010



Karma: 11
Příspěvků: 1228



« Odpověď #9 : Květen 23, 2015, 06:13:35 pm »

Rudo a známy si zisťuje aj niečo sám?
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #10 : Květen 23, 2015, 06:18:53 pm »

jirike - tu je uvedeny nejaky zakon a paragraf na SK k tomu

https://www.minedu.sk/studium-v-zahranici/

V zmysle ustanovenia § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.
     Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt alebo zákonný zástupca môže vybrať pre svoje dieťa aj inú základnú školu (kmeňová škola).
     Na základe povolenia riaditeľa školy môže žiak absolvovať osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky - v škole mimo územia SR. Podrobnosti o vzdelávaní žiaka podľa § 23 písm. b) „mimo územia SR" stanovuje § 25 citovaného zákona.
Zaznamenáno
rudo



Karma: -112
Příspěvků: 1466


« Odpověď #11 : Květen 23, 2015, 06:19:09 pm »

jahoda - ano
Zaznamenáno
jahoda2010



Karma: 11
Příspěvků: 1228



« Odpověď #12 : Květen 23, 2015, 06:34:11 pm »

a prečo ty máš potrebu mu za každú pomáhať, myslíš si, že on sám to nie je schopný zistit si to?
« Poslední změna: Květen 23, 2015, 06:40:01 pm od jahoda2010 » Zaznamenáno
pipapo



Karma: -60
Příspěvků: 130


« Odpověď #13 : Květen 23, 2015, 07:39:35 pm »

a prečo ty máš potrebu mu za každú pomáhať, myslíš si, že on sám to nie je schopný zistit si to?


A proc ty mas potrebu strkat rypak do veci, do kterych ti je kulovy, hm?
Zaznamenáno
jahoda2010



Karma: 11
Příspěvků: 1228



« Odpověď #14 : Květen 23, 2015, 08:41:19 pm »

pipapo, hair alebo koho si to identita, že nemáš gule písať z vlastného nicku ... teba je houby do toho, čo ja tu píšem ... mám právo tu reagovať tak ako iní ... pod svojím nickom, neskrývam sa Co???
Zaznamenáno
Stran: [1] 2   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla spolujizdy | Kontakt | Odkazy | © Autostop.cz 1998-2024 | Spolujizda bez poplatků
Cestování spolujízdou do práce, školy, na akce či na dovolenou. Najděte si bez poplatků spolujezdce či řidiče.

Zahnarzt München